Zwolle

Zwolle is natuurlijk niet de eerste plaats waar je aan denkt als je opzoek gaat naar een leuke bestemming, maar dan onderschat je wat er allemaal te doen is in de omgeving van Zwolle. Zwolle is namelijk een mooie Hanzestad met een fantastische binnenstad en het ligt ook nog vlakbij allerlei mooie plaatsen en natuurgebieden. Die heb je misschien niet meteen scherp, maar daar kan ik je bij helpen. Dit kun je doen in de omgeving van Zwolle.

1 De oude binnenstad van Zwolle

Zwolle heeft al bijna 800 jaar stadsrechten en is daarmee een van de oudste steden van Nederland. In de vijftiende eeuw kende de stad haar gouden eeuw en ging het Zwolle voor de wind. Dit had Zwolle mede te danken aan het feit dat ze rond 1400 toetraden tot de Hanze, dit bevorderde de handel gigantisch. Door dit rijke verleden heeft Zwolle een prachtige binnenstad met allerlei mooie kerken en historische panden. Je kunt een tour nemen door de stad om al dit moois te gaan bekijken.

2 De Onze Lieve Vrouwentoren

Een van de eyecatchers in Zwolle is de Onze Lieve Vrouwentoren, ook wel ‘De Peperbus’ genoemd. Dit is de toren die bij de basiliek hoort en hij is wel 75 meter hoog. Je kunt de toren tot 51 meter hoog beklimmen en vanaf daar kun je over de hele stad kijken. Dat uitzicht zal je de 236 treden zeker waard zijn!

3 Kampen

Kampen is een nabij liggende Hanzestad en heeft net als Zwolle een prachtige binnenstad. Dankzij het feit dat ze een Hanzestad waren hadden ze net als Zwolle een gouden eeuw die ze erg rijk maakte, waarna het in elkaar zakte. Hierdoor zijn er wel enorm veel bezienswaardigheden overgebleven in de stad van de vlag Kampen met wel 507 rijksmonumenten. Er zijn dus meer dan genoeg redenen om een dagje te besteden aan een bezoek aan Kampen.

4 De Weerribben

In de omgeving van Zwolle liggen een hoop mooie bossen en natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld de Aa-landen en de Weerribben. De Weerribben is met 10000 hectare laagveenmoeras het grootste van Nederland en zelfs nog iets verder. Het is een beschermd natuurgebied waarin veel verschillende diersoorten leven, die zonder dit park waarschijnlijk uit zouden sterven in Nederland. In de Weerribben kun je wandelen, fietsen, varen en vooral kennis maken met de natuur.

5 Meppel

In tegenstelling tot Zwolle en Kampen behoorde Meppel niet tot de Hanzesteden, maar het is alsnog een prachtig stadje. Dit hadden ze vooral te danken aan het feit dat het een belangrijke doorvoerhaven was voor het achterland naar de Zuiderzee. Het is een gezellig stadje met een hele leuke binnenstad. In het stadje van de vlag van Meppel kun je mooie bezienswaardigheden vinden als de Mariakerk, de watertoren, een paar mooie molens en een hoop historische panden in de binnenstad. Een mooi stadje als Meppel verdient zeker een keer een bezoekje!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *