Asbest werd in de jaren dertig en zeventig op grote schaal gebruikt voor elektrische isolatie en isolatie van gebouwen. Het is te danken aan zijn duurzaamheid en brandwerendheid. Helaas is het sinds de jaren tachtig streng beperkt en uitgefaseerd. Het materiaal vertoonde schadelijke effecten op de menselijke gezondheid. Om die reden zijn overheidsregels van toepassing op de productie van dergelijk materiaal. Asbest laten verwijderen en -installatie worden ook geleid door de overheid.

Gezondheidsrisico’s

Asbest komt voor op de werkvloer of bij mensen thuis. Bij het verstoren van asbesthoudende producten komen asbestvezels vrij in de lucht. Het kan vast komen te zitten in de longen en lang blijven zitten als het wordt ingeademd. Deze vezels kunnen zich ophopen en na verloop van tijd littekens en ontstekingen veroorzaken. Blootstelling aan de stof kan leiden tot asbestose en andere niet-kankerachtige longziekten. Pleurale ziekten zoals pleurale verdikking en goedaardige pleurale effusies kunnen optreden. Asbestonderzoek had aangetoond dat de stof bekend staat als kankerverwekkend voor de mens. Het werd gecategoriseerd door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services (HHS). Er is ook substantieel bewijs dat asbest mesothelioom veroorzaakt. Het was gebaseerd op het International Agency for Research on Cancer. De meeste mesotheliomen worden in feite verondersteld te worden veroorzaakt door blootstelling aan asbest.

Asbest afvoeren

Het verwijderen en afvoeren van asbest mag alleen worden uitgevoerd door professionals. Deze professionals verwijderen de asbest door middel van de voorgeschreven regelgeving. Het gebruik van asbest is gelukkig afgenomen door wetgeving en productverboden. De gewone mensen kunnen echter nog steeds worden blootgesteld door oude producten en materialen. Bij restauratie of sloop kunnen asbesthoudende voorwerpen worden verstoord. Het is ook in meestal goede staat en volledig intact, dus huiseigenaren moeten uitkijken voor scheuren of andere beschadigingen. Huiseigenaren en werknemers moeten contact opnemen met een asbestsaneringsbedrijf wanneer bouwmaterialen oud worden of scheuren vertonen. Het is van cruciaal belang dat een asbestsaneringsbedrijf de toestand onderzoekt. Professionals in asbestsanering zouden het asbest indien nodig direct inkapselen of verwijderen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *