De WOZ waarde van een woning, edereen weet dat het bestaat. Maar lang niet iedereen weet waar het precies voor staat, wat de gevolgen van de vastgestelde waarde zijn en wat je kunt doen als je het met die waarde niet eens bent. We proberen je hier alles wat je erover moet weten haarfijn uit te leggen.

Wat is de WOZ waarde van je woning?

WOZ, wat staat voor Waardering Onroerende Zaken, is van toepassing op iedere woning in Nederland. Elk jaar kent de gemeente aan alle woningen van het grondgebied een waarde toe, de zogenaamde WOZ waarde. Om tot die waarde te komen, worden een aantal kenmerken van de woning in kwestie in rekening gebracht. We spreken hier dan over onder andere het type woning, het bouwjaar, de oppervlakte, de ligging, de staat van onderhoud en de verkoopprijs van referentiewoningen. De waardebepaling gebeurt volledig door middel van een computerprogramma en enkele rekenmodellen. 

Waarop heeft de WOZ waarde van je woning invloed?

Dat de WOZ waarde niet zomaar een cijfer is, blijkt duidelijk uit het aantal verschillende belastingen dat erop gebaseerd is. Onroerendezaakbelasting, watersysteemheffing, inkomstenbelasting in box 1, inkomstenbelasting in box 3, schenk- en erfbelasting en tenslotte vennootschapsbelasting zijn allemaal onderhevig aan die WOZ waarde. Altijd een goed idee dus om de voor jouw woning vastgestelde waarde even van naderbij te bekijken en te controleren. 

Kun je hier bezwaar tegen indienen?

Het is inderdaad perfect mogelijk om een WOZ bezwaar in te dienen tegen de waarde die de gemeente aan jouw woning heeft toegekend. Omdat de waarde bepaald wordt door dat computerprogramma en die rekenmodellen is enige vorm van menselijk denken en handelen uitgesloten en dat kan al eens aanleiding geven tot een waarde die niet overeenkomt met de werkelijkheid. De praktijk wijst dan ook uit dat veel mensen die een bezwaar indienen inderdaad een verlaging van de waarde bekomen. Als je kijkt welke belastingen ermee gepaard gaan, loont het de moeite om bij de minste twijfel bezwaar te maken. Wordt de waarde na het bezwaar verlaagd, dan betaalt de gemeente de proceskosten. In het andere geval is een kosteloos bezwaar altijd mogelijk dankzij de no cure no pay methode; levert het niets op dan betaal je ook niets. Met dit in het achterhoofd zou het verstandig zijn al je mogelijkheden na te gaan, het kan je veel geld besparen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *