Een goed onderhouden gevel is het eerste aanzicht van je visite. Echter wordt een gevel continu aangetast door invloeden van buitenaf: denk aan regen en wind, maar bijvoorbeeld ook aan groen want in en rondom de muren groeit. Mos, schimmel en roet kan de draagbaarheid van een muur behoorlijk beïnvloeden, omdat ze scheuren en gaten kunnen veroorzaken. Op den duur kan dat zelfs voor waardevermindering van een woning zorgen. Preventief gevelonderhoud is daarom sterk aan te raden.

Waarom regelmatig gevelonderhoud belangrijk is

Het onderhouden van een gevel is enorm belangrijk, omdat een gevel zo goed beschermd blijft tegen weersinvloeden van buitenaf. Denk aan temperatuurverschillen, neerslag en begroeiing. Veiligheid is in het geding wanneer de structuur van een woning of pand wordt aangetast door roet, scheuren of barsten. Het vervangen of versterken van het voegwerk is voor veel oudere woningen essentieel.

Dankzij periodiek onderhoud zal de gevel langer meegaan en ook langer mooi blijven, wat op zijn beurt weer goed is voor de waarde van een woning of pand. De uitstraling van een gebouw wordt immers grotendeels bepaald door de staat van de buitenkant. Het is dan ook aan te raden om een gevel te laten reinigen of renoveren voordat de woning aangeboden wordt voor verkoop of verhuur.

Waaruit bestaat gevelonderhoud?

Bij ieder gebouw is gevelonderhoud weer anders. Dat heeft te maken met het bouwjaar van het huis, want een oudere gevel heeft vaak ander onderhoud nodig dan een nieuwere gevel. Gevelonderhoud gaat meestal om het herstellen van metsel- en voegwerk om gaten, scheuren en kieren op te vullen. Het hydrofoberen of impregneren van een gemetselde gevel is ook onderdeel van onderhoud, net als het reinigen en conserveren van kunststof en/of aluminium delen met speciaal hiervoor gemaakte middelen. Impregneren van een gevel betekent dat de gevel voorzien wordt van een laag waterafstotende vloeistof. Hierdoor wordt beschadiging door het weer en de vorming van mos en schimmels voorkomen.

Maar ook reiniging is onderdeel van gevelonderhoud. Dat kan middels stoom, zand of een hogedrukreiniger in combinatie met speciale reinigingsmiddelen tegen bijvoorbeeld groene aanslag.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *