Staal kent oneindig veel toepassingen, van de bouw tot aan de medische industrie. In de bouwsector wordt dit metaal gebruikt om stabiliteit toe te voegen aan een constructie. Dit kan zijn in de vorm van versterkte staven of stalen balken, om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar niet elke soort staal is geschikt voor iedere toepassing. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je gaat staal kopen

Industrie normen 

Zorg er bij het kopen van staal voor dat de kwaliteit tenminste voldoet aan de industrienormen of deze overtreft. Maak daarvoor gebruik van ervaren leveranciers als Metaalcenter.nl. Verder is het belangrijk dat je een duidelijk begrip hebt van het doel waarvoor het materiaal gaat worden gebruikt, om zo de meest kostenefficiënte metaalsoort te vinden voor jouw specifieke project.  

Corrosiewerende eigenschappen 

Niet alle staalsoorten hebben dezelfde corrosiewerende eigenschappen. Met name gegalvaniseerd staal, of staal dat is voorzien van een beschermende zinklaag, is doorgaans meer corrosiewerend en duurzamer in vergelijking met staal dat het proces niet heeft ondergaan. Door galvanisatie wordt het staalproduct extra beschermd om verwering te weerstaan. Ook kun je kiezen voor roestvrijstaal, maar dat is aanzienlijk duurder.  

Kwaliteit 

De kwaliteit van staal is zeker een factor die je niet over het hoofd wilt zien. Voor welk doel je dit materiaal ook gebruikt, een slecht gemaakt staalproduct levert alleen maar ongewenste situaties op. Als je bijvoorbeeld stalen buizen kiest voor leidingen, wil je niet dat de buizen zomaar ineens vatbaarder worden voor perforaties of scheuren.  

Behalve dat de stalen buis zijn doel niet kan dienen – het transporteren van vloeistoffen – kan er lekkage optreden in de leidingen, met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat het staal dat je koopt van goede kwaliteit is en dat de metaalbewerking door een professional wordt uitgevoerd.  

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *